Η ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ

  • Σολομός με μέλι Αττική και Σκόρδο

ΥΛΙΚΑ

Για τη σάλτσα:

4 κ.σ. κλασσικό μέλι Αττική

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.σ. λευκό ξύδι

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

 

Για το σολομό:

2 φιλέτα σολομού (200 γρ. ανά φιλέτο), χωρίς πέτσα

Ελαιόλαδο

Αλάτι, κατά βούληση

Πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Σουσάμι, για γαρνιτούρα

Σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

  1. Βγάζουμε τα φιλέτα σολομού από το ψυγείο 20 λεπτά πριν τα μαγειρέψουμε.
  2. Σκουπίζουμε ελαφρά τα φιλέτα με χαρτί κουζίνας και τα αλατοπιπερώνουμε.
  3. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το ξύδι, το σκόρδο και χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν.
  4. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
  5. Βάζουμε το σολομό στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  6. Γυρίζουμε πλευρά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη.
  7. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στο σολομό και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει ελαφρά.
  8. Αν ο σολομός δεν έχει ψηθεί και η σάλτσα έχει πήξει αρκετά, προσθέτουμε 1 κ.σ. νερό.
  9. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε τα φιλέτα σε πιάτα, τα ραντίζουμε με τη σάλτσα, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και σχοινόπρασο και σερβίρουμε.

Πηγή: https://dimitrisskarmoutsos.gr/recipes/solomos-me-meli-kai-skordo/

 

  • Κέικ με μήλο και μέλι Αττική

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ:

3 μεγάλα αυγά

3/4 φλ. μέλι Εκλεκτή Φύση, Πεύκο κι Εσπεριδοειδή, Αττική

½ φλ. ζάχαρη

¼ φλ. καστανή ζάχαρη

1 ¼ φλ. ελαιόλαδο

1 ½ κ.σ. βανίλια

3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ. baking powder

1 κ.σ. μαγειρική σόδα

1 ½ κ.γ. κανέλα, σκόνη

3/4 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. γαρύφαλλο, σκόνη

4 μήλα, καθαρισμένα και τριμμένα

 

Για το γλάσο:

1 φλ. και 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κ.σ. μέλι Αττική Εκλεκτή Φύση, Πεύκο κι Εσπεριδοειδή

1/2 κ.γ. υγρή βανίλια

2 πορτοκάλια, ξύσμα

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Σε ένα μεγάλο μπόλ, χτυπάμε τα αβγά μέχρι να γίνουν ένα ρευστό μίγμα.

Προσθέτουμε το μέλι, τη λευκή ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, το λάδι κανόλας και τη βανίλια.

Σε ένα άλλο μπόλ μεσαίου μεγέθους, βάζουμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, τα αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών.

Ρίχνουμε το στερεό μείγμα αλευριού στο ρευστό μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τα τριμμένα μήλα.

Ψεκάζουμε τη φόρμα του κέικ με σπρέι μαγειρικής, φροντίζοντας να πάει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της.

Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ, προσέχοντας το μείγμα να καλύπτει τα 3/4 της φόρμας, για να μη χυθεί έξω από τα τοιχώματά της.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 75 με 90 λεπτά. Μόλις οι άκρες του αρχίσουν να ροδίζουν και η επιφάνεια του αποκτήσει ένα σκούρο χρώμα, τσιμπάμε το κέικ με μία οδοντογλυφίδα για να δούμε αν έχει ψηθεί και στο εσωτερικό του. Αν αντιληφθούμε ότι έχει ψηθεί και εσωτερικά, είναι έτοιμο και μπορούμε να το βγάλουμε από το φούρνο.

Αφήνουμε το κέικ έξω από το φούρνο για 10 λεπτά και μετά το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.

Όταν το βγάλουμε από τη φόρμα, το αφήνουμε να κρυώσει. Διακοσμούμε το κέικ την ημέρα, που θα το σερβίρουμε.

Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα το κέικ με 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη.

Για το γλάσο:  Προσθέτουμε όλα τα υλικά του γλάσου σε ένα μικρό σκεύος. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι το μίγμα να πήξει και να γίνει ενιαίο.

Αν θέλουμε το γλάσο μας να γίνει πιο πηχτό, προσθέτουμε επιπλέον άχνη ζάχαρη.

Περιχύνουμε το κέικ μας με το γλάσο και το αφήνουμε να τρέξει στα πλαϊνά. Το αφήνουμε το να κρυώσει για 30 με 60 λεπτά και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού.

Πηγή: https://dimitrisskarmoutsos.gr/recipes/keik-me-milo-kai-meli/

 

  • Ανάποδο κέικ εσπεριδοειδών

ΥΛΙΚΑ

Ξύσμα και σάρκα από 3 εσπεριδοειδή

200 γρ. γιαούρτι

110 ml ελαιόλαδο

2 αυγά

250 γρ. μαύρη ζάχαρη

400 γρ. αλεύρι

1 κ.σ. μαγειρική σόδα

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

1 βανιλίνη

125 γρ. σοκολάτα υγείας (προαιρετικά)

4 εσπεριδοειδή κομμένα σε φέτες (πορτοκάλι/σαγκουίνι/λεμόνι/lime/μανταρίνι)

1 κ.σ. μέλι Αττική

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίψτε στο τρίφτη ή καθαρίστε με ένα peeler, τα 3 εσπεριδοειδή της επιλογής σας, ώστε να πάρετε την φλούδα (προσοχή να μην έχει καθόλου άσπρο γιατί θα πικρίζει).

Καθαρίστε τα εσπεριδοειδή από το λευκό μέρος της φλούδας και έπειτα την σάρκα μαζί με τις φλούδες πολτοποιήστε τα σε μπλέντερ, ώστε να γίνει πουρές.

Μεταφέρετε τον πουρέ σε ένα μπολ και ρίξτε μέσα την σόδα, ανακατεύοντας πολύ καλά .

Σε ένα άλλο μπολ αναμείξτε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τα αβγά και ρίξτε τον πουρέ. Προσθέστε τη ζάχαρη, το αλεύρι (σταδιακά) και ομογενοποιήστε ώστε να δημιουργηθεί ένας χυλός.

Στη συνέχεια στη φόρμα που θα το ψήσετε απλώστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετήστε σε όλη την επιφάνεια τις φέτες των εσπεριδοειδών.

Ρίξτε από πάνω τον μισό χυλό, μετά τοποθετήστε τα κομμάτια σοκολάτας και από πάνω τον υπόλοιπο χυλό.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, για 45 λεπτά.

Πηγή: www.kidscookingclub.gr

 

  • Cheesecake Μανταρίνι

ΥΛΙΚΑ

 Για την βάση:

300 γρ. Granola

80 γρ. βούτυρο

1 κ.γ. κανέλα

 

Για την κρέμα:

80 γρ. κορν φλάουρ

500 ml γάλα

90 γρ. μέλι Αττική

1 βανιλίνη

500 γρ. τυρί κρέμα

 

Για το “ζελέ” μανταρίνι:

5 μανταρίνια (Χυμό και ξύσμα από 3 μανταρίνια και σε φέτες 2 μανταρίνια)

160 γρ. μέλι ή καστανή ζάχαρη

230 ml νερό

80 γρ. κορν φλάουρ

 

Εκτέλεση

Αλέστε την γκρανόλα σε ένα μπλέντερ (ή με ένα γουδοχέρι) και ανακατέψτε με το βούτυρο και την κανέλα. Στρώστε το μείγμα σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση, πιέζοντας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού και βάλτε στο ψυγείο να κρυώσει.

Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, διαλύστε στο γάλα το κορν φλάουρ και τη βανίλια, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πήξει. Αφήστε να κρυώσει λίγο η κρέμα και ενσωματώστε το μέλι και το τυρί κρέμα, ώστε να έχετε μια λεία υφή.

Στη συνέχεια, ετοιμάστε το “ζελέ” διαλύοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό, το κορν φλάουρ, το χυμό και το ξύσμα μανταρινιού, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αφήστε το να κρυώσει λίγο και τέλος προσθέσθε το μέλι και ομογενοποιήστε.

Συνθέστε το cheesecake στρώνοντας την κρέμα πάνω από τη βάση με την γκρανόλα, διακοσμήστε με τις φέτες μανταρίνι και περιχύστε με το “ζελέ” μανταρινιού.

Παγώστε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Πηγή: www.kidscookingclub.gr